Rogaliki z powidłami morelowymi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 dekagramy

200 gramów

6 łyżeczek

0.25 łyżeczki

nadzienie:

1 opakowanie

do posmarowania:

1 sztuka

2 łyżki

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut, żeby się rozpłynęły.

Krok 2

Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie - można też posiekać.

Krok 3

Wlałam drożdże, dodałam jajko i jogurt, zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroiłam po przekątnej na 6 trójkątów - można całość ciasta podzielić na 5-6 części i robić większe rogaliki, ale ja wolę właśnie takie malutkie.

Krok 4

Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczkę powideł i zwinęłam rogaliki zlepiając dokładnie brzegi.

Krok 5

Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam mieszanką żółtka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż się zrumieniły, ok. 10 - 12 min.

Krok 6

Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Krok 7

W tym cieście najlepsze jest to, że nie trzeba wcale odkładać go do wyrośnięcia, na żadnym etapie! Oczywiście powidła morelowe można zastąpić śliwkowymi albo jakąś marmoladą - robiłam je już z różnym nadzieniem i zawsze smakują wybornie. Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-40 małych rogalików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z powidłami morelowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej