Rogaliki z powidłami morelowymi

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

0.5 szklanki

4 dekagramy

3 szklanki

6 łyżeczek

0.25 łyżeczki

dekoracja:

1

do posmarowania:

2 łyżki

1 sztuka

nadzienie:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut, żeby się rozpłynęły.

Krok 2

Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie - można też posiekać.

Krok 3

Wlałam drożdże, dodałam jajko i jogurt, zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroiłam po przekątnej na 6 trójkątów - można całość ciasta podzielić na 5-6 części i robić większe rogaliki, ale ja wolę właśnie takie malutkie.

Krok 4

Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczkę powideł i zwinęłam rogaliki zlepiając dokładnie brzegi.

Krok 5

Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam mieszanką żółtka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż się zrumieniły, ok. 10 - 12 min.

Krok 6

Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Krok 7

W tym cieście najlepsze jest to, że nie trzeba wcale odkładać go do wyrośnięcia, na żadnym etapie! Oczywiście powidła morelowe można zastąpić śliwkowymi albo jakąś marmoladą - robiłam je już z różnym nadzieniem i zawsze smakują wybornie. Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-40 małych rogalików.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej