Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
łatwe
801 osób zapisało
Składniki
300 gramów
2 łyżki
300 gramów
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
8 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, następnie zamarynuj mieszając w misce z oliwą oraz przyprawą do Gyrosa i kminem. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanej patelni i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Przygotuj sos do sałatki: w misce połącz majonez, ketchup oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Aby zaostrzyć smak sosu dodaj kilka kropel sosu Tabasco. Ciecierzycę odcedź i osusz, wymieszaj z syropem klonowym i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut.

Krok 3
Fasolę oraz kukurydzę odcedź, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę w nieco większe kawałki.

Krok 4
W przeźroczystej misce, na dnie ułóż mięso. Pokryj 1/3 przygotowanego sosu. Następnie wyłóż kolejno: warstwę cebuli, kukurydzę, fasolę, ogórki oraz ser. Wyłóż kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż pokrojoną kapustę.

Krok 5
Posmaruj pozostałym sosem, posyp kolendrą i upieczoną ciecierzycą. Wierzch sałatki udekoruj Nachosami i podawaj.


Dobra rada:
Aby urozmaicić sałatkę możesz wykorzystać awokado, które będzie jedną z warstw.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty na talerzach. Nasza sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest na to najlepszym dowodem! Znajdziesz tu trochę Grecji, Meksyku, a nawet Kanady. Miksuj, mieszaj i kręć do woli!
Dla kogo?
Na sam widok warstwowej sałatki ślinka cieknie! Zajadają się nią smakosze w każdym wieku. W czasie przyjęć znika w pierwszej kolejności. Czego chcieć więcej?
Na jaką okazję?
Prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Aż trudno doczekać się przerwy obiadowej! Z każdym kęsem odkrywaj kolejne kolorowe i pikantne składniki. Trudno się dziwić, że sałatka gyros z ciecierzycą i nachosami jest hitem niezależnie od okoliczności.
Czy wiesz, że?
Choć nazwę zawdzięcza oryginalnej greckiej potrawie, tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Oryginalny gyros to mięso opiekane na specjalnym, pionowym rożnie, które przed podaniem krojone jest w wąskie paski. Najlepiej smakuje w picie i z dodatkiem sosu tzatziki.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę gyros podawaj w szklanym, przezroczystym naczyniu, by wyeksponować apetyczne warstwy.