Sałatka z krewetkami i mango - z makaronem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

809 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1726 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

12 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył.

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki).

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki.

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, tarty imbir i sos sałatkowy Knorr.

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Do gotowego dresingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałem dresingiem.

Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz zastąpić grillowaną piersią z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z krewetkami i mango - VIDEOSałatka z krewetkami i mango - VIDEO

Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowana z dodatkiem makaronu ryżowego sprawdzi się jako samodzielna potrawa – drugie śniadanie w pracy lub kolacja. Do jej przyrządzenia potrzebne Ci będą m.in. mango, cebula, papryka i marchewka – pokrój je w bardzo cienkie paski. Makaron ryżowy potnij na mniejsze części, zalej gotującą się wodą i odstaw, aby się osuszył. Przygotuj sos sałatkowy koperkowo-ziołowy w wersji nieco bardziej orientalnej – ze startym imbirem, sokiem z limonki i oliwą. Możesz też dołączyć do niego miód i posiekane chili – nabierze wtedy słodko-pikantnego posmaku. Z powstałym dressingiem wymieszaj warzywa oraz mango. Dołącz do nich posiekane orzechy i natkę kolendry, a następnie poukładaj na wierzchu ugotowane wcześniej krewetki koktajlowe. Możesz też zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka lub smażonym serem tofu. Sałatkę z krewetkami i mango udekoruj świeżymi ziołami. Przygotuj tę potrawę, korzystając z podanych w przepisie wskazówek.