Ślimaki w winnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ślimaki w winnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

250 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj 500 ml wody i rozprowadź w niej Bulin na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Ugotuj na niej rozmrożone ślimaki.

Krok 3

Po ugotowaniu w skorupkach zrób dziurki.

Krok 4

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki a miąższ pokrój. Cebulę, czosnek i natkę posiekaj.

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory podsmaż, dodaj wino i duś przez kilka minut.

Krok 6

Ślimaki przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej pomidorowym sosem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ślimaki w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej