Słodkie kuleczki Gulab Jamun przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie kuleczki Gulab Jamun

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

500 mililitrów

0.7 szklanki

0.6 szklanki

1 łyżeczka

1.5 łyżki

2.5 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mleko w proszku z mąką. Ciągle mieszając dodawaj zwykłe mleko.

Krok 2

Zagnieć na twarde ciasto. Zrób z niego małe kuleczki.

Krok 3

Smaż je na głębokim oleju aż uzyskają złoty kolor pamiętając aby je delikatnie obracać. Następnie odsącz je na papierowym ręczniku.

Krok 4

Wodę, cukier, miód, skórkę z pomarańczy i wodę różaną gotuj przez 5 minut

Krok 5

Włóż kuleczki do miski i zalej je powstałym syropem i zostaw wszystko aż się ostudzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie kuleczki Gulab Jamun - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej