Kheer przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kheer

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2.5 litra

null szczypt

10 sztuk

0.5 łyżeczki

10 sztuk

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pistacje i migdały drobno posiekaj.

Krok 2

Zagotuj mleko w dużym garnku. Przez kilka minut gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

Krok 3

Do gotującego się mleka wrzuć ryż i dalej mieszając gotuj następne 30 minut – do czasu, kiedy zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Powinno być go o połowę mniej niż na początku.

Krok 4

Dodaj cukier i przyprawy, gotuj kolejne 10 minut (mieszając cały czas!).

Krok 5

Na końcu przełóż do miseczek, mocno schłódź i posyp pistacjami i migdałami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej