Kheer przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kheer

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2.5 litra

null szczypt

10 sztuk

0.5 łyżeczki

10 sztuk

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pistacje i migdały drobno posiekaj.

Krok 2

Zagotuj mleko w dużym garnku. Przez kilka minut gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

Krok 3

Do gotującego się mleka wrzuć ryż i dalej mieszając gotuj następne 30 minut – do czasu, kiedy zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Powinno być go o połowę mniej niż na początku.

Krok 4

Dodaj cukier i przyprawy, gotuj kolejne 10 minut (mieszając cały czas!).

Krok 5

Na końcu przełóż do miseczek, mocno schłódź i posyp pistacjami i migdałami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kheer - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej