Słodkie piłeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

177 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

125 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

nadzienie:

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż Kasię, wlej wodę i wsyp sól.

Krok 2

Całość zagotuj.

Krok 3

Do gorącego płynu wsyp mąkę i energicznie ucieraj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.

Krok 4

Zdejmij z ognia.

Krok 5

Lekko przestudzone ciasto mieszaj mikserem, dodając po jednym jajku.

Krok 6

Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego prosto na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 10 minut. (Piekarnika nie otwierać podczas pieczenia.).

Krok 8

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 9

Śmietankę przełóż do szprycy i nadziewaj nią wystudzone kuleczki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela  Włudyka

    Gabriela Włudyka , 29.05.2016

    M

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie piłeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cynamonowe churros
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej