Soczewica na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Soczewica na słodko

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

150 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

10 gramów

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 7-9 minut.

Soczewica na słodko - Krok 1

Krok 2

Odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miseczki.

Soczewica na słodko - Krok 2

Krok 3

Zalej kefirem, dodaj starte jabłko, marchewkę.

Soczewica na słodko - Krok 3

Krok 4

Polej miodem i posyp cynamonem oraz orzechami.

Soczewica na słodko - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica na słodkoSoczewica na słodko

Pora na: Śniadanie.

Nawet podczas diety nie trzeba rezygnować ze słodkich posiłków. Jeśli macie więc ochotę na pyszne śniadanie z nutą słodyczy, skorzystajcie z naszego przepisu na soczewicę. Połączenie tego warzywa z marchewką, jabłkiem, miodem, orzechami, cynamonem, gałką muszkatołową i kefirem wydaje się nieco egzotyczne, jednak w rzeczywistości stworzycie wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich posiłków na początek dnia. Soczewicę przygotujecie w kilkanaście minut, jest więc idealną propozycją na szybkie śniadanie.

Dla kogo?

Soczewica na słodko to doskonała propozycja dla osób aktywnych. Posiłek ten, jako element diety wysokobiałkowej, przypadnie do gustu wszystkim uprawiającym sport.

Wiesz, co jesz!

Śniadanie w zaproponowanej przez nas wersji zawiera 422,1 kcal, 9,1 g błonnika oraz 20,3 g białka.

Czy wiesz, że?

Soczewicę uprawiano już ok. 9100 r p.n.e., o czym świadczą znalezione w północnym Iraku nasiona. Wzmiankę o tej roślinie znajdziecie również w Biblii, w której pojawia się aż cztery razy.