Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni

Składniki
50 gramów
150 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
10 gramów
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 7-9 minut.

Krok 2
Odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miseczki.

Krok 3
Zalej kefirem, dodaj starte jabłko, marchewkę.

Krok 4
Polej miodem i posyp cynamonem oraz orzechami.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Soczewica na słodko
Pora na: Śniadanie.
Nawet podczas diety nie trzeba rezygnować ze słodkich posiłków. Jeśli macie więc ochotę na pyszne śniadanie z nutą słodyczy, skorzystajcie z naszego przepisu na soczewicę. Połączenie tego warzywa z marchewką, jabłkiem, miodem, orzechami, cynamonem, gałką muszkatołową i kefirem wydaje się nieco egzotyczne, jednak w rzeczywistości stworzycie wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich posiłków na początek dnia. Soczewicę przygotujecie w kilkanaście minut, jest więc idealną propozycją na szybkie śniadanie.
Dla kogo?
Soczewica na słodko to doskonała propozycja dla osób aktywnych. Posiłek ten, jako element diety wysokobiałkowej, przypadnie do gustu wszystkim uprawiającym sport.
Wiesz, co jesz!
Śniadanie w zaproponowanej przez nas wersji zawiera 422,1 kcal, 9,1 g błonnika oraz 20,3 g białka.
Czy wiesz, że?
Soczewicę uprawiano już ok. 9100 r p.n.e., o czym świadczą znalezione w północnym Iraku nasiona. Wzmiankę o tej roślinie znajdziecie również w Biblii, w której pojawia się aż cztery razy.