
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki zagnieść na ciasto kruche (oprócz jabłek, cynamonu)
Krok 2
Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć środek
Krok 3
Ciasto podzielić na dwie części, w tym jedną większą i rozwałkować na rozmiar blachy prostokątnej
Krok 4
Mniejszą część ciasta położyć na blache na papierze do pieczenia
Krok 5
Ułożyć na niej jabłka okrągłym do góry
Krok 6
Posypać cynamonem i cukrem trzcinowym
Krok 7
Nałożyć drugą, większą część rozwałkowanego ciasta.
Krok 8
Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej