Szarlotka z połówkami jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z połówkami jabłek

Autor: Małgosia Zielińska -Janda

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki zagnieść na ciasto kruche (oprócz jabłek, cynamonu)

Krok 2

Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć środek

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części, w tym jedną większą i rozwałkować na rozmiar blachy prostokątnej

Krok 4

Mniejszą część ciasta położyć na blache na papierze do pieczenia

Krok 5

Ułożyć na niej jabłka okrągłym do góry

Krok 6

Posypać cynamonem i cukrem trzcinowym

Krok 7

Nałożyć drugą, większą część rozwałkowanego ciasta.

Krok 8

Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z połówkami jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej