Składniki
60 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1.2 litra
2 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w szklance wody. Kiedy będą miękkie, odcedź je, lecz zachowaj wodę z moczenia. Grzyby pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą zwykłą oraz z moczenia grzybów. Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj wywar około 20 minut.

Krok 3
Na patelni rozpuść margarynę i chwilę podsmaż posiekany czosnek, cebulę i pokrojone wcześniej grzyby.

Krok 4
Do wywaru dodaj żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Teraz dodaj składniki z patelni oraz majeranek i chrzan.

Krok 6
Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Doskonale smakuje z kromką pieczywa na zakwasie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych grzybów. Wybierz np. borowiki lub podgrzybki. Namocz je w szklance wody i pozostaw w niej do momentu, w którym zmiękną. Pamiętaj, aby płynu, która powstanie w trakcie moczenia nie wylewać, przyda się bowiem do przyrządzenia dania. Dodaj go do wody, w której będzie się gotowała rozdrobniona włoszczyzna. Aby urozmaicić smak wywaru, dołącz do niego podstawowe przyprawy. Sprawdzą się ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Kiedy zupa będzie się gotować, na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż – wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą – pokrojone w paseczki grzyby. Składniki przyrządzone na patelni dodaj do garnka z powstającym żurkiem. Pamiętaj również o umieszczeniu w nim majeranku i startego korzenia chrzanu. Gotową zupę podawaj na gorąco. Będzie świetnie smakować serwowana z kromką chleba na żytnim zakwasie. Do dekoracji możesz wykorzystać listki pietruszki. Zainspiruj się naszym przepisem, przygotowując menu na wyjątkowy obiad.