Tort bananowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

200 gramów

150 gramów

125 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

5 sztuk

500 gramów

2 łyżki

150 gramów

2.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, miękką Kasię i ucierać na pienistą masę.

Krok 2

Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy.

Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać.

Krok 4

Okrągłą blachę posmarować Kasią i wyłożyć papierem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Ciasto pozostawić, aby ostygło.

Krok 5

Ciasto przekroić na pół.

Krok 6

Banany obrać i przekroić na pół.

Krok 7

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę (rozpuszczoną w wodzie).

Krok 8

Dodać płatki czekoladowe i dokładnie wymieszać.

Krok 9

Na dolny spód ciasta układamy banany i smarujemy warstwę śmietany.

Krok 10

Nakładamy górną część.

Krok 11

Znów dajemy banany, z reszty ciasta robimy kopułę i smarujemy brzegi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej