Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

40 gramów

1 garść

1 sztuka

0.5 sztuki

20 gramów

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W miseczce mieszamy serek i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - Krok 1

Krok 2

Placek tortilla podgrzewamy na patelni. Na środku placka układamy garść rukoli, plasterki łososia oraz pokrojonego w pół plasterki ogórka i pomidora.

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - Krok 2

Krok 3

Polewamy odrobiną sosu.

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - Krok 3

Krok 4

Boki placków składamy do środka, następnie ściśle zwijamy w rulon. Przekrawamy na pół. Skrapiamy olejem z pestek dyni.

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy z wędzonym łososiem i rukoląWrapy z wędzonym łososiem i rukolą

Pora na: Kolację.

Z pewnością znacie meksykańskie wrapy z tortilli, szturmem zdobywające polskie stoły. Są niezwykle popularnym daniem typu fast food, które spotkacie w licznych barach i restauracjach. My proponujemy odmianę wrapów, wypełnionych delikatnym łososiem, rukolą, pomidorem, zielonym ogórkiem, serkiem kremowym oraz aromatycznymi przyprawami. Istotną różnicą jest także sama tortilla, którą polecamy w wersji pełnoziarnistej. To idealny pomysł na kolację, a także na nowoczesną przekąskę podczas domowej imprezy.

Dla kogo?

Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, którzy dbają o zbilansowaną dietę wysokobiałkową.

Wiesz, co jesz!

Wrapy to propozycja dla osób aktywnych. Dostarczą wam 353,8 kcal energii, 7,5 g błonnika oraz 17,4 g białka.

Czy wiesz, że?

Nazwa wrap pochodzi od angielskiego słowa „zawinąć”. Za ojczyznę wrapów w różnych wersjach smakowych uważa się Stany Zjednoczone, a konkretnie Kalifornię, w której prawdopodobnie od lat dziewięćdziesiątych rozpoczęto popularyzację tego dania.