WYPASIONE PĄCZKI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

28 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szczypta

2 szklanki

10 dekagramów

1 szklanka

2 łyżki

do smażenia:

1

nadzienie:

1 słoik

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ubić z cukrem na parze, mąkę przesiać.

Krok 2

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać łyżkę cukru i zostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Do mąki dodać masę jajeczną, letnie mleko, sól, roztopioną 1 szklankę Kasi, spirytus lub rum, a na końcu wyrośnięte drożdże.

Krok 4

Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość palca, nakładać marmoladę z jednego brzegu, przewinąć i wykrawać pączki.

Krok 6

Zostawić do wyrośnięcia; smażyć na gorącym tłuszczu,sprawdzać patykiem, czy są upieczone, wyjmować na papierowa serwetkę, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej