Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 łyżki

wegański sos beszamelowy:

2 łyżki

5 mililitrów

2 łyżki

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodaj jarmuż i 50 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Na średnim lub dużym ogniu rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy. Gdy olej się nagrzeje, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj napój roślinny i kontynuuj mieszanie – możesz na przemian używać drewnianej łyżki i trzepaczki, w ten sposób sos będzie stopniowo gęstnieć. Zwykle odpowiednią konsystencję uzyskuje się po osiągnięciu temperatury wrzenia, a następnie gotowaniu go przez kilka minut na mniejszym ogniu.

Krok 3

Kiedy osiągniesz pożądaną gęstość, zdejmij sos z ognia. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.

Krok 4

Pokrój roślinne kotlety w kostkę. Rozgrzej resztę oliwy i smaż kostki przez 3-5 minut na średnim ogniu na złoty kolor. Roślinne kotlety wraz z jarmużem i szpeclami lub gnocchi włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziemniak pieczony z serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej