Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami
NOWY PRZEPIS
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
500 gramów
2 sztuki
400 gramów
2 łyżki
wegański sos beszamelowy:
2 łyżki
5 mililitrów
2 łyżki
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodaj jarmuż i 50 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Na średnim lub dużym ogniu rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy. Gdy olej się nagrzeje, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj napój roślinny i kontynuuj mieszanie – możesz na przemian używać drewnianej łyżki i trzepaczki, w ten sposób sos będzie stopniowo gęstnieć. Zwykle odpowiednią konsystencję uzyskuje się po osiągnięciu temperatury wrzenia, a następnie gotowaniu go przez kilka minut na mniejszym ogniu.
Krok 3
Kiedy osiągniesz pożądaną gęstość, zdejmij sos z ognia. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
Krok 4
Pokrój roślinne kotlety w kostkę. Rozgrzej resztę oliwy i smaż kostki przez 3-5 minut na średnim ogniu na złoty kolor. Roślinne kotlety wraz z jarmużem i szpeclami lub gnocchi włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej