Zapiekanka z pieczarkami i serem - w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Zapiekanki z pieczarkami i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 garść

150 gramów

100 mililitrów

3 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Następnie przygotuj składniki potrzebne na zapiekanki z pieczarkami i serem.

Krok 2

Dokładnie oczyść i umyj pieczarki (nie musisz ich obierać). Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte składniki wymieszaj w średniej wielkości naczyniu. Do mieszanki dodaj przyprawy.

Krok 3

Bagietkę przekrój wzdłuż na pół (najlepiej sprawdzi się nóż z ząbkowaną krawędzią). Przygotowany farsz na zapiekanki z serem i pieczarkami rozłóż równomiernie na pieczywie. Całość zapiekaj przez ok. 10 min w piekarniku. Po upieczeniu polej zapiekankę ketchupem i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz bagietki, możesz przygotować zapiekanki z pieczarkami i serem na bułce. To rewelacyjny sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z pieczarkami i seremZapiekanki z pieczarkami i serem

Macie ochotę na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem? Koniecznie spróbujcie naszego przepisu! To klasyczna wersja zapiekanek z pieczarkami i serem, które zachwycają smakiem. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni i zostaną na dłużej w Waszym menu!

Dla kogo?

Co najlepsze, zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym przygotujecie w 25 minut. Ta opcja sprawdzi się więc dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Kolejnym plusem tej potrawy jest prostota przygotowania. Nie musicie być kulinarnymi mistrzami, by przyrządzić proste zapiekanki z serem i pieczarkami. Przepis przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom prostych przepisów. To równie świetna opcja dla tych, którzy lubią domowe fast-foody. 

Na jaką okazję?

Nasz przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem zawiera porcje dla 4 osób, dlatego to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Takie zapiekanki świetnie sprawdzą się także w roli przekąski, np. podczas spotkań w gronie znajomych. 

Czy wiesz, że?

Podstawą chrupiącej zapiekanki z serem i pieczarkami jest bagietka, którą możecie kupić w każdej piekarni albo upiec w domu. Czy wiedzieliście, że ten rodzaj pieczywa ma również drugą nazwę? Bagietka znana jest także jako bułka paryska i jeden z symboli Francji!

Dla urozmaicenia:

Nasza wersja zawiera również świeże pieczarki. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikami, to możecie wymienić ten składnik na coś innego. Czas na ostatni produkt, czyli ser! Nie ma nic lepszego od roztopionego sera. Wybierzcie swój ulubiony rodzaj tego produktu, np. goudę lub cheddar. Po wyjęciu zapiekanek z pieczarkami z piekarnika możecie posypać je świeżym szczypiorkiem i polać ketchupem lub innym wybranym sosem. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów na wyśmienite dipy. Możecie spróbować zapiekanki z sosem aiolidipem czosnkowym lub paprykowym! Chcecie przygotować nasze zapiekanki? A może już to zrobiliście? Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się z nami swoją opinią. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!