Przepisy na Gofry
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (13) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Gofry
Ciasto na gofry jest bardzo proste w przyrządzeniu. Bazę dla niego stanowi kostka do pieczenia, mąka i jajka. By zyskało puszystość, należy wcześniej białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Natomiast żółta utrzeć z cukrem. Od Ciebie zależy, jak słodką masę przygotujesz. Dostosuj jej smak do dodatków, których użyjesz. Jeśli planujesz podanie gofrów z owocami, takimi jak jagody, maliny czy truskawki, przygotuj nieco słodsze ciasto. Jeśli chcesz zjeść gofra z bitą śmietaną i polewą toffi czy czekoladową, zmniejsz ilość cukru. Do przygotowywanego ciasta możesz dodać także trochę jogurtu naturalnego. Dzięki temu gofry zyskają lekko kwaśny, mleczny posmak. Ciasto szybko zapieka się w rozgrzanej gofrownicy. Jedyne, co musisz zrobić to kontrolować czas i dbać o to, by się nie spaliło. Gotowe, ciepłe gofry jedz z ulubionymi dodatkami. Czasem wystarczy jedynie oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli lubisz dodatek bitej śmietany, przyrządź ją samodzielnie. Jedyne czego do tego potrzebujesz to słodka śmietanka oraz mikser – dodatkowo możesz utrwalić ją żelatyną, osłodzić cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Z goframi świetnie smakują również świeże owoce. Sprawdzą się dosłownie wszystkie! W zimie skorzystaj z domowych powideł. Gofry mogą być także ciekawą propozycją na wytrawne danie. Do ciasta dodaj na przykład ostrą paprykę lub zioła prowansalskie, w zależności od upodobań i dodatków. Ciasto gofrowe dobrze komponuje się z wędzonymi rybami, na przykład łososiem. Podsmaż go na patelni razem ze szpinakiem. Smak podkreśl suszonymi ziołami, papryką i ulubionym serem. Rozkrusz ser pleśniowy lub wkrój ser feta. Tak przygotowany farsz połóż na gofry i oprósz koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj skropiony sokiem z cytryny lub limonki. To świetny sposób na podwieczorek albo weekendowe śniadanie. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj różne warianty domowych gofrów z różnorodnymi dodatkami! Z bitą śmietaną i owocami czy z rukolą i wędzonym łososiem? Które wybierzesz na początek?