
Składniki
750 gramów
4 sztuki
750 gramów
1 sztuka
350 gramów
1 pęczek
2 łyżeczki
3 sztuki
0.2 litra
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę i ziemniaki obierz i potnij w plasterki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, czosnek posiekaj drobno, zaś cebulę rozkrój w ćwiartki. Kabanosy posiekaj w plasterki.
Krok 3
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz ziarnami sezamu. Układaj warstwami warzywa razem z mięsem, zalej roztrzepanymi ze śmietaną jajkami. Oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
Piecz przez 45-50 min. w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij, oprósz startym żółtym serem i zapiekaj warzywa z kabanosami jeszcze przez kilka minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej