ALIBI oryginalne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 szklanki

10 dekagramów

1.5 szklanki

10 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

8 sztuk

10 dekagramów

10 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

1 sztuka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić 8 białek na sztywno, dodawać stopniowo 1,5 szklanki cukru, ciągle ubijając.

Krok 2

Następnie dodawać po 1 żółtku (wszystkich ma być 8 żółtek).

Krok 3

Wsypać szklankę mąki i bakalie oraz wycisnąć sok z cytryny, dać cukier waniliowy i wymieszać.

Krok 4

Dwie blachy wyłożyć waflem, ciasto podzielić na pół i wylać na wafle w blaszkach.

Krok 5

Piec około 20 minut każdy.

Krok 6

Ostudzić.

Krok 7

Mleko zagotować, rozpuścić w nim czekoladę.

Krok 8

Do wrzącego mleka wsypać zmielone orzeszki, wymieszać i ostudzić.

Krok 9

3 żółtka ubić z 1 łyżką cukru na parze, ostudzić.

Krok 10

Kasię utrzeć, dodawać masę jajeczną i orzechy, ucierać.

Krok 11

Dodać cukier waniliowy i wódkę.

Krok 12

Kremem przełożyć placki waflami na zewnątrz.

Krok 13

Wierzch polać polewą (ja rozpuściłam kilka łyżek kremu Nutella z odrobiną Kasi).

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej