ALIBI oryginalne

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

10 dekagramów

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić 8 białek na sztywno, dodawać stopniowo 1,5 szklanki cukru, ciągle ubijając.

Krok 2

Następnie dodawać po 1 żółtku (wszystkich ma być 8 żółtek).

Krok 3

Wsypać szklankę mąki i bakalie oraz wycisnąć sok z cytryny, dać cukier waniliowy i wymieszać.

Krok 4

Dwie blachy wyłożyć waflem, ciasto podzielić na pół i wylać na wafle w blaszkach.

Krok 5

Piec około 20 minut każdy.

Krok 6

Ostudzić.

Krok 7

Mleko zagotować, rozpuścić w nim czekoladę.

Krok 8

Do wrzącego mleka wsypać zmielone orzeszki, wymieszać i ostudzić.

Krok 9

3 żółtka ubić z 1 łyżką cukru na parze, ostudzić.

Krok 10

Kasię utrzeć, dodawać masę jajeczną i orzechy, ucierać.

Krok 11

Dodać cukier waniliowy i wódkę.

Krok 12

Kremem przełożyć placki waflami na zewnątrz.

Krok 13

Wierzch polać polewą (ja rozpuściłam kilka łyżek kremu Nutella z odrobiną Kasi).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ALIBI oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lekki piankowy tort na lato
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej