"Alkoholik"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

7 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

masa:

1 opakowanie

7 sztuk

2 szklanki

null gramów

1 opakowanie

poncz:

2 opakowania

1 szklanka

0.5 sztuki

wierzch:

4 opakowania

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: 7 białek ubić z 1 szklanką cukru, a następnie dodać 2 szklanki wiórków kokosowych, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 2

Całość zmiksować, wylać na blachę i piec 30 min.

Krok 3

Masa: 1 szklankę mleka wymieszać z budyniem i 7 żółtkami. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać uprzednio przygotowany budyń z żółtkami.

Krok 4

Całość gotować tak jak budyń. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z Kasią.

Krok 5

Poncz: wódkę zmieszać z zapachem rumowym i sokiem z cytryny. Na ostudzony placek położyć połowę masy. Na masę położyć jedną warstwę herbatników nasączonych w ponczu.

Krok 6

Następnie na herbatniki położyć resztę masy i znów całość nakryć herbatnikami nasączonymi w ponczu. Następnie całość polewamy nierówno polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Alkoholik" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej