Amur po litewsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

30 gramów

80 gramów

1 kilogram

1 szczypta

40 gramów

250 mililitrów

40 gramów

20 gramów

80 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości i pokrój ukośnie na porcje.

Krok 1

Posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.

Krok 1

Posyp przyprawami, tłuszczem i upiecz w piekarniku.

Krok 1

Migdały sparz, obierz ze skórki i zetrzyj.

Krok 1

Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką i zasmaż.

Krok 1

Powoli wlewaj zimne mleko. Zagotuj, a następnie połącz z kawiorem i migdałami. Dopraw.

Krok 1

Sosem zalej rybę. Posyp tartym serem i zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej