Amur po litewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amur po litewsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

80 gramów

20 gramów

30 gramów

40 gramów

80 gramów

40 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości i pokrój ukośnie na porcje.

Krok 2

Posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.

Krok 3

Posyp przyprawami, tłuszczem i upiecz w piekarniku.

Krok 4

Migdały sparz, obierz ze skórki i zetrzyj.

Krok 5

Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką i zasmaż.

Krok 6

Powoli wlewaj zimne mleko. Zagotuj, a następnie połącz z kawiorem i migdałami. Dopraw.

Krok 7

Sosem zalej rybę. Posyp tartym serem i zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amur po litewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej