Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 plastrów
1 szczypta
1 szczypta
5 sztuk
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szklanka
50 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem,posypujemy przyprawą oraz solą i pieprzem.
Krok 2
Na plastrach układamy, świeży umyty i osuszony szpinak oraz suszone pomidory, mocno zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy na klarownym maśle ok.5 min. z każdej strony.
Krok 3
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do robota i tnięmy na bardzo cienkie plasterki. Jabłka umyte i wydrążone także wrzucamy do robota, ale nie obieramy ze skórki.
Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy plasterki ziemniaków jeden na drugim tak jak dachówki,następnie plasterki jabłek i znowu ziemniaki,potem starty drobniutko ser,zalewamy wszystko śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem na wierzch płatki migdałów posypujemy.
Krok 5
Pieczemy w tem.200stC ok. godziny,w tym czasie co jakiś czas dociskamy drewnianą łyżką, żeby wszystko dobrze się połączyło.
Krok 6
Kiedy ostygnie delikatnie tniemy nożem kawałki i wyjmujemy na talerze,dachówka ma cieniutkie warstwy,jest lekko słodka w smaku.Jeśli ktoś chce zamiast jabłek można dodac podsmażoną w kostkę cebulę,wtedy zapiekanka zmienia smak.ujemy przyprawą oraz sólą i pieprzem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej