Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 plastrów

1 szczypta

1 szczypta

5 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szklanka

50 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem,posypujemy przyprawą oraz solą i pieprzem.

Krok 2

Na plastrach układamy, świeży umyty i osuszony szpinak oraz suszone pomidory, mocno zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy na klarownym maśle ok.5 min. z każdej strony.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do robota i tnięmy na bardzo cienkie plasterki. Jabłka umyte i wydrążone także wrzucamy do robota, ale nie obieramy ze skórki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy plasterki ziemniaków jeden na drugim tak jak dachówki,następnie plasterki jabłek i znowu ziemniaki,potem starty drobniutko ser,zalewamy wszystko śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem  na wierzch płatki migdałów posypujemy.

Krok 5

Pieczemy w tem.200stC ok. godziny,w tym czasie co jakiś czas dociskamy drewnianą łyżką, żeby wszystko dobrze się połączyło. 

Krok 6

Kiedy ostygnie delikatnie tniemy nożem kawałki i wyjmujemy na talerze,dachówka ma cieniutkie warstwy,jest lekko słodka w smaku.Jeśli ktoś chce zamiast jabłek można dodac podsmażoną w kostkę cebulę,wtedy zapiekanka zmienia smak.ujemy przyprawą oraz sólą i pieprzem.

supermama

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej