Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 plastrów
1 szczypta
1 szczypta
5 sztuk
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szklanka
50 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem,posypujemy przyprawą oraz solą i pieprzem.
Krok 2
Na plastrach układamy, świeży umyty i osuszony szpinak oraz suszone pomidory, mocno zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy na klarownym maśle ok.5 min. z każdej strony.
Krok 3
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do robota i tnięmy na bardzo cienkie plasterki. Jabłka umyte i wydrążone także wrzucamy do robota, ale nie obieramy ze skórki.
Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy plasterki ziemniaków jeden na drugim tak jak dachówki,następnie plasterki jabłek i znowu ziemniaki,potem starty drobniutko ser,zalewamy wszystko śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem na wierzch płatki migdałów posypujemy.
Krok 5
Pieczemy w tem.200stC ok. godziny,w tym czasie co jakiś czas dociskamy drewnianą łyżką, żeby wszystko dobrze się połączyło.
Krok 6
Kiedy ostygnie delikatnie tniemy nożem kawałki i wyjmujemy na talerze,dachówka ma cieniutkie warstwy,jest lekko słodka w smaku.Jeśli ktoś chce zamiast jabłek można dodac podsmażoną w kostkę cebulę,wtedy zapiekanka zmienia smak.ujemy przyprawą oraz sólą i pieprzem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej