Aperol Spritz – przepis | Przepisy.pl pixel

Aperol Spritz – przepis

Autor: Barman

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

90 mililitrów

30 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypełnijcie kieliszek do wina kostkami lodu. Aby drink Aperol Spritz był odpowiednio chłodny, użyjcie dużej ilości lodu.

Krok 2

Dodajcie Aperol – odmierzcie dokładnie 60 ml, aby zachować klasyczne proporcje ml Aperol Spritz.

Krok 3

Następnie do kieliszka wlejcie 90 ml Prosecco. Najlepiej, aby było dobrze schłodzone, co podkreśli letni charakter drinka.

Krok 4

Na koniec dolejcie 30 ml wody gazowanej. Delikatnie wymieszajcie całość łyżką, aby składniki się połączyły.

Krok 5

Udekorujcie drink Aperol Spritz kawałkiem pomarańczy, który pięknie uzupełni smak i doda elegancji.

Tagi:Impreza
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aperol Spritz – przepis - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aperol Spritz – przepisAperol Spritz – przepis

Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Ten koktajl o wyrazistym pomarańczowym kolorze to doskonały wybór na letnie wieczory, spotkania z przyjaciółmi czy eleganckie przyjęcia. Na stronie Przepisy.pl znajdziecie sprawdzony przepis, który pozwoli wam przygotować idealny Spritz Aperol w domowej kuchni.

Dla kogo?

Drink Aperol Spritz to świetna propozycja dla osób, które cenią lekko gorzki, ale jednocześnie orzeźwiający smak. To idealny wybór na letnie spotkania z przyjaciółmi, wieczorne imprezy czy chwile relaksu w ogrodzie.

Na jaką okazję?

Aperol Spritz sprawdzi się na każdą okazję – od nieformalnych spotkań na tarasie, po eleganckie przyjęcia czy romantyczne kolacje. Jego wyrazisty kolor i subtelny smak sprawiają, że jest to drink, który zawsze robi wrażenie.

Czy wiesz, że?

Aperol Spritz ma swoje korzenie we Włoszech, a popularność na całym świecie zyskał dzięki unikalnemu połączeniu Aperolu, Prosecco i wody gazowanej. Jego nazwa „spritz” pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego „spryskać” – pierwotnie żołnierze dodawali wodę gazowaną do wina, aby je rozcieńczyć.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentujcie z dodatkami – zamiast pomarańczy możecie użyć plasterka grejpfruta lub gałązki rozmarynu. Jeśli chcecie uzyskać mniej gorzki smak, zwiększcie ilość Prosecco. Możecie też zamienić wodę gazowaną na tonik, aby dodać drinkowi nieco charakterystycznej goryczki. Teraz już wiecie, jak zrobić Aperol Spritz! Z takim przepisem możecie cieszyć się smakiem tego klasycznego drinka w każdej chwili. Smacznego i na zdrowie!