Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

85 gramów

1 sztuka

300 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój końce bakłażana i pokrój go w plastry. Poprósz solą.

Krok 2

Osącz i zetrzyj Mozzarellę i parmezan.

Krok 3

Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej pojedyńcza warstwę bakłażana. Posmaruj oliwą.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz bakłażany przez 6 minut.

Krok 5

Przełóż warzywo do nacznia żaroodpornego, ułóż kolejną warstę bakłażanu, zalej sosem pomidorowym, posyp Mozzarellą. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warsta powinien być sos pomidorowy, który należy obsypać mozzarellą.

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej