Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

85 gramów

1 sztuka

300 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój końce bakłażana i pokrój go w plastry. Poprósz solą.

Krok 2

Osącz i zetrzyj Mozzarellę i parmezan.

Krok 3

Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej pojedyńcza warstwę bakłażana. Posmaruj oliwą.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz bakłażany przez 6 minut.

Krok 5

Przełóż warzywo do nacznia żaroodpornego, ułóż kolejną warstę bakłażanu, zalej sosem pomidorowym, posyp Mozzarellą. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warsta powinien być sos pomidorowy, który należy obsypać mozzarellą.

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej