
Składniki
null
null
null
85 gramów
1 sztuka
300 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odkrój końce bakłażana i pokrój go w plastry. Poprósz solą.
Krok 2
Osącz i zetrzyj Mozzarellę i parmezan.
Krok 3
Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej pojedyńcza warstwę bakłażana. Posmaruj oliwą.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz bakłażany przez 6 minut.
Krok 5
Przełóż warzywo do nacznia żaroodpornego, ułóż kolejną warstę bakłażanu, zalej sosem pomidorowym, posyp Mozzarellą. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warsta powinien być sos pomidorowy, który należy obsypać mozzarellą.
Krok 6
Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej