Paella z owocami morza i szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paella

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

0.7 szklanki

400 gramów

5 sztuk

0.5 szklanki

3 sztuki

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczyptę szafranu namocz w odrobinie gorącej wody.

Krok 2

Udka umyj, osusz i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdejmij z patelni oddziel mięso od kości.

Krok 3

Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij, dodaj posiekany boczek i ryż.

Krok 4

Podsmaż, podlej bulionem Knorr i duś na małym ogniu, wymieszaj z pomidorami, kawałkami kurczaka i posiekaną w kostkę papryką. Duś jeszcze przez 20 minut.

Krok 5

Dodaj zielony groszek, owoce morza, dopraw do smaku. Przykryj i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Krok 6

Ściągnij przykrywkę i pozostaw pyszną potrawę jeszcze przez 10 minut w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaellaPaella

Paella to danie, które charakteryzuje się tym, że jest bardzo kolorowe. Wywodzi się z kuchni hiszpańskiej i jest bogate w składniki. Jego podstawę tworzą owoce morza, w tym przypadku mule i gotowane krewetki, mięso drobiowe, posiekany boczek, ryż oraz warzywa (pomidory pelati, papryka i groszek). Dzięki wykorzystaniu szafranu ryż nabiera złocistego koloru, trzeba jednak uważać, żeby nie dodać go za dużo – potrawa może stać się wtedy gorzka. Tradycyjną paellę przyrządza się na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami, jednak bez problemu można ją również przygotować w piekarniku. Jedną ze stosowanych przy gotowaniu paelli praktyk jest przyrządzanie jej na świeżym powietrzu. Ty możesz stworzyć danie we własnej kuchni, ale np. zjeść je na tarasie lub w ogrodzie. To ciekawa propozycja na letni obiad albo wieczorny posiłek w gronie przyjaciół, zwłaszcza że paelle je się tradycyjnie z jednego naczynia. Sprawdź przepis i koniecznie ją przyrządź.