
Składniki
2 sztuki
250 gramów
3 sztuki
2 sztuki
0.7 szklanki
400 gramów
5 sztuk
0.5 szklanki
3 sztuki
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczyptę szafranu namocz w odrobinie gorącej wody.
Krok 2
Udka umyj, osusz i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdejmij z patelni oddziel mięso od kości.
Krok 3
Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij, dodaj posiekany boczek i ryż.
Krok 4
Podsmaż, podlej bulionem Knorr i duś na małym ogniu, wymieszaj z pomidorami, kawałkami kurczaka i posiekaną w kostkę papryką. Duś jeszcze przez 20 minut.
Krok 5
Dodaj zielony groszek, owoce morza, dopraw do smaku. Przykryj i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Krok 6
Ściągnij przykrywkę i pozostaw pyszną potrawę jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paella
Paella to danie, które charakteryzuje się tym, że jest bardzo kolorowe. Wywodzi się z kuchni hiszpańskiej i jest bogate w składniki. Jego podstawę tworzą owoce morza, w tym przypadku mule i gotowane krewetki, mięso drobiowe, posiekany boczek, ryż oraz warzywa (pomidory pelati, papryka i groszek). Dzięki wykorzystaniu szafranu ryż nabiera złocistego koloru, trzeba jednak uważać, żeby nie dodać go za dużo – potrawa może stać się wtedy gorzka. Tradycyjną paellę przyrządza się na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami, jednak bez problemu można ją również przygotować w piekarniku. Jedną ze stosowanych przy gotowaniu paelli praktyk jest przyrządzanie jej na świeżym powietrzu. Ty możesz stworzyć danie we własnej kuchni, ale np. zjeść je na tarasie lub w ogrodzie. To ciekawa propozycja na letni obiad albo wieczorny posiłek w gronie przyjaciół, zwłaszcza że paelle je się tradycyjnie z jednego naczynia. Sprawdź przepis i koniecznie ją przyrządź.