Paella z owocami morza i szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

0.7 szklanki

400 gramów

5 sztuk

0.5 szklanki

3 sztuki

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczyptę szafranu namocz w odrobinie gorącej wody.

Krok 2

Udka umyj, osusz i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdejmij z patelni oddziel mięso od kości.

Krok 3

Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij, dodaj posiekany boczek i ryż.

Krok 4

Podsmaż, podlej bulionem Knorr i duś na małym ogniu, wymieszaj z pomidorami, kawałkami kurczaka i posiekaną w kostkę papryką. Duś jeszcze przez 20 minut.

Krok 5

Dodaj zielony groszek, owoce morza, dopraw do smaku. Przykryj i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Krok 6

Ściągnij przykrywkę i pozostaw pyszną potrawę jeszcze przez 10 minut w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaellaPaella

Paella to danie, które charakteryzuje się tym, że jest bardzo kolorowe. Wywodzi się z kuchni hiszpańskiej i jest bogate w składniki. Jego podstawę tworzą owoce morza, w tym przypadku mule i gotowane krewetki, mięso drobiowe, posiekany boczek, ryż oraz warzywa (pomidory pelati, papryka i groszek). Dzięki wykorzystaniu szafranu ryż nabiera złocistego koloru, trzeba jednak uważać, żeby nie dodać go za dużo – potrawa może stać się wtedy gorzka. Tradycyjną paellę przyrządza się na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami, jednak bez problemu można ją również przygotować w piekarniku. Jedną ze stosowanych przy gotowaniu paelli praktyk jest przyrządzanie jej na świeżym powietrzu. Ty możesz stworzyć danie we własnej kuchni, ale np. zjeść je na tarasie lub w ogrodzie. To ciekawa propozycja na letni obiad albo wieczorny posiłek w gronie przyjaciół, zwłaszcza że paelle je się tradycyjnie z jednego naczynia. Sprawdź przepis i koniecznie ją przyrządź.