bananowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

205

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij
bananowiec

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżki

pozostałe:

0.75 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

4 opakowania

3 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, po jednym żółtku.

Krok 2

Zmniejszamy obroty na najmniejsze, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem.

Krok 3

Na końcu wlewamy wodę.

Krok 4

Upiec.

Krok 5

Cukier puder, Kasię i żółtka razem utrzeć.

Krok 6

Do tego dodać zmiksowane banany (70 dag) i tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.

Krok 7

Masę wyłożyć na biszkopt.

Krok 8

Pozostałe banany pokroić i zalać galaretką pomarańczową rozrobioną wg przepisu.

Krok 9

Ubić trzy białka z cukrami waniliowymi i dodać tężejącą galaretkę zieloną rozpuszczoną w szklance wody.

Krok 10

Wylać na ciasto.

Krok 11

Ciasto zalać czerwoną galaretką rozrobioną w 0,5 l wody.

Krok 12

Można ozdobić owocami według upodobań.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - bananowiecbananowiec

Bananowiec to świetna propozycja na owocowy tort. Gęstą masę o smaku bananowym przyrządzisz na bazie kostki do pieczenia. Utrzyj ją z cukrem pudrem lub niewielką ilością miodu, a następnie dodaj do niej mus. Możesz także wykorzystać budyń – śmietankowy lub  przygotowany samodzielnie z kaszy manny. Gotowa masa będzie miała dzięki temu bardziej puszystą konsystencję. Podstawą bananowca powinno być ciasto biszkoptowe. Możesz upiec dwa jego rodzaje – jasny oraz ciemny. Do drugiego dodaj kilka łyżek kakao. Przed przełożeniem biszkoptów masą, nasącz je, aby były wilgotne i nie wysychały. Wykorzystaj do tego sok cytrynowy z cukrem pudrem lub poncz kawowy. Całość udekoruj polewą czekoladową i plasterkami bananów. Ewentualnie, przyrządź galaretkę owocową (np. cytrynową), którą dodatkowo możesz oprószyć wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Do dekoracji doskonale nadadzą się także owoce oraz bakalie. Sięgaj więc po rodzynki, skórkę z pomarańczy lub orzechy włoskie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.