bananowiec

- Krok 1Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, po jednym żółtku.
- Krok 2Zmniejszamy obroty na najmniejsze, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Krok 3Na końcu wlewamy wodę.
- Krok 4Upiec.
- Krok 5Cukier puder, Kasię i żółtka razem utrzeć.
- Krok 6Do tego dodać zmiksowane banany (70 dag) i tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.
- Krok 7Masę wyłożyć na biszkopt.
- Krok 8Pozostałe banany pokroić i zalać galaretką pomarańczową rozrobioną wg przepisu.
- Krok 9Ubić trzy białka z cukrami waniliowymi i dodać tężejącą galaretkę zieloną rozpuszczoną w szklance wody.
- Krok 10Wylać na ciasto.
- Krok 11Ciasto zalać czerwoną galaretką rozrobioną w 0,5 l wody.
- Krok 12Można ozdobić owocami według upodobań.
Bananowiec to świetna propozycja na owocowy tort. Gęstą masę o smaku bananowym przyrządzisz na bazie kostki do pieczenia. Utrzyj ją z cukrem pudrem lub niewielką ilością miodu, a następnie dodaj do niej mus. Możesz także wykorzystać budyń – śmietankowy lub przygotowany samodzielnie z kaszy manny. Gotowa masa będzie miała dzięki temu bardziej puszystą konsystencję. Podstawą bananowca powinno być ciasto biszkoptowe. Możesz upiec dwa jego rodzaje – jasny oraz ciemny. Do drugiego dodaj kilka łyżek kakao. Przed przełożeniem biszkoptów masą, nasącz je, aby były wilgotne i nie wysychały. Wykorzystaj do tego sok cytrynowy z cukrem pudrem lub poncz kawowy. Całość udekoruj polewą czekoladową i plasterkami bananów. Ewentualnie, przyrządź galaretkę owocową (np. cytrynową), którą dodatkowo możesz oprószyć wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Do dekoracji doskonale nadadzą się także owoce oraz bakalie. Sięgaj więc po rodzynki, skórkę z pomarańczy lub orzechy włoskie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.