Bawole oczy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1 opakowanie

1 łyżeczka

podstawa:

3 sztuki

1 sztuka

3 szklanki

0.75 szklanki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt - każdy wie jak, a każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób. Podstawa - Kasię posiekać, dodać wszystkie składniki prócz kakao.

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

Krok 3

Białe ciasto rozwałkować na blachę i posmarować powidłami, a z ciemnego formować kulki o średnicy 2 cm i układać tak, aby wystarczyło na całą blachę.

Krok 4

Upiec Masę - z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim mąkę.

Krok 5

Resztę zagotować z cukrem i dodać mąkę.

Krok 6

Wystudzić.

Krok 7

Rozmiksować kostkę Kasi i stopniowo dodawać budyń, całość jeszcze chwilkę miksować.

Krok 8

Masą smarujemy upieczoną podstawę ciasta.

Krok 9

Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy na masę.

Krok 10

Wierzch biszkoptu smarujemy powidłami i oblewamy polewą.

Krok 11

Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami, w zależności od upodobań domowników. Wszystkim życzę smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bawole oczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej