Biskwity

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

340

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

2 łyżeczki

4 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, potem żółtka, skórkę otartej cytryny i szczyptę proszku do pieczenia, a następnie stopniowo mąki.

Krok 2

Blachę wyłóż pergaminem. A na nim wyłóż 6 porcji biszkoptu i łyżką uformuj krążki o średnicy 12 cm. Piecz w temp. 200 st. przez 12 min. Po czym wyjmij jeszcze gorące i ułóż na zewnętrzej ściance szklanki lub literatki i poczekaj, aż przestygnie.

Krok 3

Śmietanę ubij, byle nie za długo, dodaj cukier, potem rozpuszczoną i przestygniętą żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Napełnij biskwity kremem. Dodaj również owoce wedle uznania i oprósz pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej