Biszkopt dla Mamy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

173 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

170 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

przełożenie:

1 opakowanie

250 mililitrów

80 gramów

100 gramów

dekoracja:

500 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Wszystko wymieszaj.

Krok 2

Powstałe ciasto włóż do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piecz około 40 min. w 180 st C.

Krok 3

Krem przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Biszkopt przekrój na 2 części, posmaruj marmoladą i kremem. Wierzch i boki również posmaruj cieniutko kremem.

Krok 4

Ciasto ustaw na małej paterce lub odwróconym do góry dnem rondelku, aby łatwiej było ją obklejać. Gotowe masy cukrowe rozwałkuj cieniutko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masą białą przykryj ciasto. Nadmiar masy zetnij, zostawiając jedynie tyle zapasu, aby można go było podłożyć pod ciasto.

Krok 5

Z rozwałkowanych kolorowych mas cukrowych wytnij foremkami do ciasteczek małe kwiatuszki i literki. Każdy posmaruj wodą i przyklej do ciasta.

Krok 6

UWAGA! Ciasto zamiast kremem można przełożyć bitą śmietaną ubitą z Śmietan-fixem, lub gęstym serkiem waniliowym.

1

Opinie o przepisie

  • Kłapouszek- Gazetka klasowa

    Kłapouszek- Gazetka klasowa, 26.03.2017

    Nie polecam dodawania do tortu margaryny, lepiej dodać 1 jajko więcej, bo przez margarynę ciasto może być tłuste.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt dla Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada bananowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt dla MamyBiszkopt dla Mamy

Biszkopt będzie stanowił dobry prezent na Dzień Matki. Miękkie, puszyste ciasto, przełożone waniliowym kremem, marmoladą owocową i udekorowane słodkimi kwiatkami z masy cukrowej – to uniwersalny wypiek, który sprawdzi się też na inne okazje. Upieczesz go np. w formie tortu. Zacznij od przygotowania ciasta biszkoptowego, a kiedy włożysz je do piekarnika, zajmij się przyrządzeniem pozostałych składników. Zmieniaj je dowolnie – zamiast kremu waniliowego sprawdzi się czekoladowy, zwłaszcza w połączeniu z wiśniowym dżemem. Doskonale pasować będzie również bita śmietana i warstwa kwaskowatych powideł śliwkowych. Po przestudzeniu ciasta przełóż je masą, a następnie obłóż biszkopt masą cukrową. Biszkopt dla mamy ozdób kwiatkami z kolorowej masy cukrowej lub marcepanu. Do dekoracji nadawać się będą także świeże owoce, na przykład truskawki, ananas i kiwi, jak również bakalie oraz drobne słodycze. Sprawdź przepis na to pyszne ciasto i wykorzystaj go na specjalne okazje, sprawiając radość swoim bliskim!