Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

145

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

500 mililitrów

0.5 szklanki

1 opakowanie

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet.

Krok 3

Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min 160 stopni.

Krok 5

Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto.

Krok 6

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do stężenia .

Krok 7

Truskawki pokroić w kawałki. Ubić kremówkę z cukrem i dodać ostudzoną, tężejąca galaretkę. Szybko wymieszać.

Krok 8

Pół porcji śmietany wylać do keksówki, wsypać truskawki i dolać drugą porcję kremówki.

Krok 9

Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 10

Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać biszkopt cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej