Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

krem:

250 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet.

Krok 3

Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min 160 stopni.

Krok 5

Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto.

Krok 6

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do stężenia .

Krok 7

Truskawki pokroić w kawałki. Ubić kremówkę z cukrem i dodać ostudzoną, tężejąca galaretkę. Szybko wymieszać.

Krok 8

Pół porcji śmietany wylać do keksówki, wsypać truskawki i dolać drugą porcję kremówki.

Krok 9

Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 10

Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać biszkopt cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej