Biszkopt z galaretką i biszkopcikami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

1.5 łyżeczki

dodatkowo:

2 sztuki

0.5 sztuki

0 gramów

krem:

500 mililitrów

1 sztuka

6 łyżek

3 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

6 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: składniki podzielić na dwie części. Upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać na piękną sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać na małych obrotach miksera. Następnie wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie.

Krok 2

Przelać na brytfannę wysmarowaną Kasią. Piec ok. 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią składników na biszkopta.

Krok 3

Oba upieczone biszkopty ostudzić.

Krok 4

MASA: 400 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukry. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej, gotującej się masy. Wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić najlepiej do kąpieli wodnej, aż będzie masa zimna.

Krok 5

Kasię utrzeć, dodawać po trochu budyniu, na koniec dodać spirytus. Przygotować galaretki wg informacji na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.

Krok 6

Jeden biszkopt posmarować połową masy, na około placka ustawić biszkopty. Zalać placek tężejącą galaretką, odstawić, by galaretka stężała cała.

Krok 7

Następnie posmarować galaretkę większością pozostałej masy. Zostawić trochę na wierzch.

Krok 8

Rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch rozsmarować pozostałość masy.

Krok 9

Zetrzeć na to kilka kostek czekolady.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej