Biszkopt z kremem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

1 opakowanie

wierzch:

1 szklanka

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka zmiksować ze szklanką cukru i mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Wyłożyć na blachę wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.

Krok 3

Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Krem: Puszkę skondensowanego mleka gotować przez 3 godziny w garnku z wodą.

Krok 5

Wyjętą z puszki masę zmiksować z kostką Kasi.

Krok 6

Krem należy delikatnie rozsmarować na ostygniętym biszkopcie.

Krok 7

Całość posypać obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami oraz udekorować według własnego pomysłu wydrylowanymi wiśniami.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z krememBiszkopt z kremem

Jeśli szukasz inspiracji na ciasto na specjalną okazję, upiecz biszkopt z kremem. To klasyczne i proste rozwiązanie jest jednocześnie dość efektowne, głównie dzięki wielu możliwościom wykorzystania w nim dodatków. Wierzch ciasta możesz udekorować owocami, bakaliami, a także czekoladowymi ozdobami do wypieków. Pierwszym krokiem do upieczenia biszkoptu jest dokładne zmiksowanie jajek z cukrem. Masę trzeba dobrze napowietrzyć, żeby ciasto było puszyste, pamiętaj także o dokładnym przesianiu mąki i proszku do pieczenia. Zanim zaczniesz piec, zacznij przygotowywać krem kajmakowy. Puszkę mleka skondensowanego gotuj przez około trzy godziny (możesz wykorzystać gotową masę krówkową), a następnie zmiksuj mleko z kostką do pieczenia. Upieczony i przestudzony już biszkopt posmaruj powstałym kremem oraz udekoruj wiśniami i orzechami włoskimi. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku biszkoptu będzie posmarowanie go warstwą kwaskowatych powideł śliwkowych, które przełamią słodycz kajmaku. Upiecz to ciasto przy najbliższej okazji.