Biszkopt z kremem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

wierzch:

1 szklanka

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka zmiksować ze szklanką cukru i mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Wyłożyć na blachę wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.

Krok 3

Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Krem: Puszkę skondensowanego mleka gotować przez 3 godziny w garnku z wodą.

Krok 5

Wyjętą z puszki masę zmiksować z kostką Kasi.

Krok 6

Krem należy delikatnie rozsmarować na ostygniętym biszkopcie.

Krok 7

Całość posypać obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami oraz udekorować według własnego pomysłu wydrylowanymi wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z krememBiszkopt z kremem

Jeśli szukasz inspiracji na ciasto na specjalną okazję, upiecz biszkopt z kremem. To klasyczne i proste rozwiązanie jest jednocześnie dość efektowne, głównie dzięki wielu możliwościom wykorzystania w nim dodatków. Wierzch ciasta możesz udekorować owocami, bakaliami, a także czekoladowymi ozdobami do wypieków. Pierwszym krokiem do upieczenia biszkoptu jest dokładne zmiksowanie jajek z cukrem. Masę trzeba dobrze napowietrzyć, żeby ciasto było puszyste, pamiętaj także o dokładnym przesianiu mąki i proszku do pieczenia. Zanim zaczniesz piec, zacznij przygotowywać krem kajmakowy. Puszkę mleka skondensowanego gotuj przez około trzy godziny (możesz wykorzystać gotową masę krówkową), a następnie zmiksuj mleko z kostką do pieczenia. Upieczony i przestudzony już biszkopt posmaruj powstałym kremem oraz udekoruj wiśniami i orzechami włoskimi. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku biszkoptu będzie posmarowanie go warstwą kwaskowatych powideł śliwkowych, które przełamią słodycz kajmaku. Upiecz to ciasto przy najbliższej okazji.