Biszkoptowa Fantazja

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżka

krem:

1 opakowanie

przełożenie:

1 opakowanie

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, wsypać cukier, kolejno dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części: Do jednej wsypać kakao. Do drugiej mak. Do trzeciej łyżkę mąki.

Krok 3

Do dużej blachy wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą wylewać ukośnie każdy kolor ciasta naprzemiennie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec około 25-30 minut.

Krok 4

Przygotować obie galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając nieco ilość wody. Krem również przygotować według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 kawałki. Jeden kawałek ciasta pokroić na 2-3 cm kawałki (paski).

Krok 6

Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, następnie poukładać w odstępach paski ciasta ( tworząc tzw. drabinkę). Między paskami ciasta ponalewać na przemian kolorami galaretki.

Krok 7

Gdy galaretki zastygną, wyłożyć drugą porcję kremu. Na nią ostatni placek biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

0

Opinie o przepisie

2 osoby oglądają przepis:
Rolada bananowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej