Brzdąc

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

masa:

1 litr

6 łyżek

6 łyżek

wierzch:

1 opakowanie

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę. Dodać cukier i ubić na sztywno.

Krok 2

Do piany dodać żółtka, mąkę, proszek, olej i ocet. Wymieszać na jednolitą masę.

Krok 3

Nasmarować i obsypać tortownicę. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 min. 160 stopni.

Krok 4

Masa: kremówkę i cukier wlać do garnuszka i zagotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia i zostawić na całą noc w lodówce (bardzo ważne!!).

Krok 5

Następnego dnia rozpuścić żelatynę w około 2/3 szklanki ciepłej wody. Ubić kremówkę - powstanie lekka pianka. Kremówka nie ubije się tak jak zazwyczaj.

Krok 6

Dodać do śmietanki wystudzoną żelatynę. Wymieszać delikatnie i zostawić na około 3- 5 minut, żeby masa lekko się ścięła.

Krok 7

Masę przelać na wcześniej upieczony biszkopt. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem i zalać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką.

Krok 8

Można na masę ułożyć truskawki lub inne owoce sezonowe i zalać galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Czasochłonne, ale warto. Puszysta pianka rozpływa się w ustach

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzdąc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej