Brzoza-ciasteczka litewskie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

8 łyżek

8 łyżek

1 łyżeczka

krem:

25 dekagramów

3 sztuki

6 łyżek

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przyrządzania: Jajka ubijaj z cukrem tak długo, aż masa stanie się gęsta, kremowa i nie będzie w niej kryształków cukru.

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszaj.

Krok 3

Blachę wyłóż pergaminem posmarowanym Kasią.

Krok 4

Rozsmaruj ciasto, piecz 20 minut w temp. 170°C.

Krok 5

Gotowy biszkopt zdejmij z blachy i od razu usuń pergamin.

Krok 6

Ciasto ułóż na ściereczce i zwiń w ciasny rulon (razem ze ściereczką).

Krok 7

Ostudź.

Krok 8

W tym czasie przygotuj masę: Kasię utrzyj z cukrem pudrem.

Krok 9

Gdy masa będzie puszysta i biała, ucieraj dalej, kolejno dodając żółtka (następne żółtko wkładaj, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).

Krok 10

Wsyp cukier waniliowy i ucieraj jeszcze przez chwilę.

Krok 11

Roladę rozwiń, usuń ściereczkę.

Krok 12

Ciasto przekrój na 2 placki.

Krok 13

Zrób pień brzozy: pierwszy placek posmaruj częścią masy i ponownie zwiń w rulon.

Krok 14

Zrób konary: drugi placek również posmaruj masą i zwiń w rulon.

Krok 15

Pokrój go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułóż je tak, aby przylegały do pnia.

Krok 16

Całość posmaruj pozostałą masą waniliową.

Krok 17

Przygotuj obie polewy czekoladowe.

Krok 18

Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami tak, aby powstał wzór jak na korze brzozy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoza-ciasteczka litewskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej