Cappuccino

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

krem:

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 opakowania

2 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt z 4 jaj.

Krok 2

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

Krok 3

Pozostawić do wystygnięcia.

Krok 4

Żółtka, jajo i cukier ubić na parze.

Krok 5

Miękką Kasię bardzo dobrze utrzeć i dodawać po trochu masę jajeczną (tę ubitą na parze).

Krok 6

Dodać serki, mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę.

Krok 7

Biszkopt nasączyć delikatnie kawą.

Krok 8

Na to wyłożyć połowę masy.

Krok 9

Na masie poukładać biszkopty namoczone w kawie, a na nie - resztę masy.

Krok 10

Na wierzch wyłożyć znów biszkopty namoczone w kawie.

Krok 11

Całość polać polewą czekoladową. Chcę zaznaczyć, że ciasto jest dość popularne, więc może się zdarzyć, że podobny przepis jest gdzieś na stronach internetowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CappuccinoCappuccino

Poszukujesz przepisu na ciasto o kawowym smaku? Zainspiruj się i upiecz cappuccino, charakteryzujące się intensywnym aromatem oraz delikatnym kremem. Taki krem przygotujesz, jeśli jajka i cukier puder ubijesz, a następnie połączysz z kostką do pieczenia. Będzie wyjątkowo puszysty, jeśli dodatkowo dodasz do niego serek homogenizowany, na przykład waniliowy. Opcjonalnie możesz zastąpić go budyniem. Aby całość miała bardziej spójną konsystencję, wmieszaj w krem rozpuszczoną żelatynę. Smak kawy uzyskasz, nasączając ciasto ponczem kawowym lub mocnym naparem. Do cappuccino doskonale nadaje się biszkopt – jasny lub ciemny, który będzie spodem wypieku. Dodatkowo, do cappuccino wykorzystać możesz także gotowe ciastka lub biszkopciki – również nasącz je kawą i wkomponuj w kremową masę. Gotowy wypiek serwuj udekorowany gorzką lub mleczną czekoladą albo bitą śmietaną. Warto go dodatkowo oprószyć drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Wypróbuj ten przepis na słodkie cappuccino i podziel się z nami swoją opinią.