Cappuccino

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

206

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

10 łyżek

5 sztuk

2 łyżeczki

krem:

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

2 opakowania

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Krok 2

Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Krok 3

Ubić jajko, 4 żółtka i szklankę cukru.

Krok 4

Dodać do zmiksowanej Kasi.

Krok 5

Dołożyć mleko w proszku, serki i żelatynę.

Krok 6

Wymieszać.

Krok 7

Masę wyłożyć na ciasto.

Krok 8

Biszkopty namoczyć w kawie i układać na masie.

Krok 9

Ciasto zalać galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CappuccinoCappuccino

Sekret smacznego kawowego ciasta cappuccino kryje się w dobrze nasączonych kawą biszkoptach. Wykorzystaj do tego poncz kawowy lub mocny napar. Możesz upiec dwa rodzaje biszkoptów – jasny oraz ciemny. Aby zmienić jego barwę, wystarczy, że do masy dodasz kilka łyżek kakao. Jeśli zależy Ci na wyjątkowym, puszystym biszkopcie, stopniowo łącz składniki z ubitymi na sztywną pianę białkami. Smak ciasta dodatkowo podkreślisz np. szczyptą wanilii. Doskonały krem do cappuccino powinien być przygotowany na bazie kostki do pieczenia, utartych z cukrem pudrem żółtek oraz serków homogenizowanych (np. waniliowych). Możesz je z powodzeniem zastąpić domowym budyniem lub dobrze zmielonym twarogiem. Zadbaj o spójną i gęstą konsystencję kremu, dodając do niego rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Taką masą przełóż biszkopt nasączony kawowym aromatem. Cappuccino podawaj udekorowane polewą czekoladową lub słodką kruszonką. Jako wierzch sprawdzi się także galaretka z kawałkami świeżych owoców, która doskonale skomponuje się ze smakiem gorzkiej kawy. Sprawdź listę składników i upiecz to smaczne ciasto.