Chałwowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szczypta

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

6 łyżek

krem:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1.5 szklanki

0.2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli i 6 łyżkami zimnej wody.

Krok 2

Dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając.

Krok 3

Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, olej i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 4

Upiec.

Krok 5

Wystudzić i przekroić.

Krok 6

Masa: 0,5 kostki Kasi, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody rozpuścić i wystudzić.

Krok 7

1 kostkę Kasi i mleko w proszku zmiksować, dodając wystudzoną masę.

Krok 8

Na koniec dodać rozkruszoną chałwę.

Krok 9

Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem i ułożyć 2/3 masy, przykryć drugą warstwą biszkoptu, wierzch posmarować pozostałą masą i posypać grubo startą gorzką czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej