Chałwowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 opakowanie

3 opakowania

masa:

2 opakowania

3 szklanki

30 dekagramów

wierzch:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka.

Krok 2

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35x20 cm przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.

Krok 3

Masa: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Kasię ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

Krok 4

Wykonanie: Na jeden placek wykładamy połowę kremu i równomiernie rozprowadzamy.

Krok 5

Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (ja posypałam kakao).

Krok 6

Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej