Chałwowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 opakowania

masa:

2 opakowania

1 opakowanie

3 szklanki

30 dekagramów

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka.

Krok 2

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35x20 cm przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.

Krok 3

Masa: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Kasię ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

Krok 4

Wykonanie: Na jeden placek wykładamy połowę kremu i równomiernie rozprowadzamy.

Krok 5

Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (ja posypałam kakao).

Krok 6

Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałwowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej