CHAŁWOWIEC

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 opakowania

masa:

1 sztuka

3 szklanki

2 opakowania

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 30 min. w 160˚C. Po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.

Krok 2

Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Kasię ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy.

Krok 3

Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzka czekoladę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej