Chili sin carne – przepis z ryżem: meksykańskie | Przepisy.pl pixel

Chili sin carne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

400 gramów

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz z suchych łupin i podziel na piórka, paprykę dokładnie umyj, wysusz ręcznikiem, a następnie pokrój w niezbyt grube paski. Czosnek, kolendrę oraz chili drobno posiekaj. Fasolę z puszki odcedź na sicie z zalewy.

Chili sin carne - Krok 1

Krok 2

Przygotuj głębszą patelnię. Na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju podsmaż czosnek, chili, cebulę oraz paprykę, uważając, by składniki się nie przypaliły, ponieważ wtedy potrawa nabierze nieprzyjemnie gorzkiego smaku.

Chili sin carne - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa będą już lekko podsmażone dodaj roślinne mięso mielone, fasolę i posiekaną kolendrę. Całość dopraw przyprawą Knorr, solą i pieprzem. Danie smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu

Chili sin carne - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj pomidory pelati i passatę pomidorową. Chili sin carne duś bez przykrycia ok. 15 min. na wolnym ogniu często mieszając, by poszczególne składniki nie przywarły do dna. Gotową potrawę podawaj z ryżem lub pieczywem.

Chili sin carne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pod koniec gotowania chili sin carne możesz dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, która nada potrawie delikatnie słodkiego smaku. Ciekawym dodatkiem będzie również odrobina startej gorzkiej czekolady wegańskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili sin carne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili sin carneChili sin carne

Czym jest chili sin carne? Przepis na to pyszne danie z mieloną wołowiną znają wszyscy miłośnicy kuchni meksykańskiej. Rezygnując z jedzenia mięsa, nie trzeba jednak eliminować tej smacznej potrawy ze swojego jadłospisu! Wystarczy sięgnąć po wegetariańską alternatywę mięsa, dodać pomidory, ostre papryczki oraz czerwoną fasolę, a efekt w postaci chili sin carne wege będzie niezrównany!

Dla kogo?

Wegetarianie umieszczą ten przepis na chili sin carne na liście swoich ulubionych receptur wśród dań jednogarnkowych. O dokładkę wegetariańskiego przysmaku poproszą również osoby, które na co dzień nie rezygnują ze spożywania mięsa. Tej potrawy po prostu nie da się nie lubić!

Na jaką okazję?

Oto specjał idealny na przyjęcia, który możesz przygotować nawet dzień wcześniej, a całość bez trudu podgrzać za jednym zamachem tak, by każdy uczestnik biesiady otrzymał swoją gorącą porcję wege chili sin carne w tym samym czasie.

Czy wiesz, że?

Chili cin carne to bezmięsna wersja popularnego w Ameryce chili con carne – tradycyjnej potrawy kuchni teksańskiej (teksasko-meksykańskiej). W oryginalnej wersji w jej skład oprócz wołowiny wchodzą ostre papryczki chili, cebula, czosnek oraz pomidory. Potrawa swój charakterystyczny smak zawdzięcza przyprawom – kuminowi oraz kolendrze.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskiej wersji chili sin carne, pasują również inne dodatki jak np. czerwona soczewica, marchew oraz seler naciowy. Smak dania podkreśli również kilka kropel soku z limonki i odrobina świeżej kolendry dosypane tuż przed podaniem na stół. Chili sin carne serwuj z ryżem, świeżym pieczywem lub zawinięte w podgrzaną tortillę.