Ciasto Balowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

149 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.2 opakowania

6 sztuk

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

przełożenie:

1 puszka

1 słoik

5 opakowań

3 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtka i mąkę. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto Balowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut. Upieczone ciasto zdejmij z papieru i pokrój na pięć równych prostokątów.

Ciasto Balowe - Krok 2

Krok 3

Jedną szklankę śmietanki zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i gotuj ciągle mieszając na wolnym ogniu, aż powstanie gładki, gęsty krem.

Ciasto Balowe - Krok 3

Krok 4

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła, przestudź. Drugą szklankę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Laskę wanilii namocz w ciepłej wodzie, rozetnij i wyjmij z jej środka nasiona wanilii. Śmietankę wymieszaj z nasionami wanilii i żelatyną.

Ciasto Balowe - Krok 4

Krok 5

Prostokąty ciasta przełóż kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową i kremem waniliowym. Wszystkie warstwy złóż, lekko dociśnij i wyrównaj brzegi ciasta.

Ciasto Balowe - Krok 5

Krok 6

Ostatnią szklankę śmietanki zagotuj z dwoma tabliczkami połamanej czekolady. Powstałą polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Z wierzchu zrób widelcem fantazyjny wzorek.

Ciasto Balowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kostka alpejska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej