Ciasto Balowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

148 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

przełożenie:

1 puszka

1 łyżka

5 opakowań

1 sztuka

3 szklanki

3 łyżki

1 słoik

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtka i mąkę. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto Balowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut. Upieczone ciasto zdejmij z papieru i pokrój na pięć równych prostokątów.

Ciasto Balowe - Krok 2

Krok 3

Jedną szklankę śmietanki zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i gotuj ciągle mieszając na wolnym ogniu, aż powstanie gładki, gęsty krem.

Ciasto Balowe - Krok 3

Krok 4

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła, przestudź. Drugą szklankę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Laskę wanilii namocz w ciepłej wodzie, rozetnij i wyjmij z jej środka nasiona wanilii. Śmietankę wymieszaj z nasionami wanilii i żelatyną.

Ciasto Balowe - Krok 4

Krok 5

Prostokąty ciasta przełóż kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową i kremem waniliowym. Wszystkie warstwy złóż, lekko dociśnij i wyrównaj brzegi ciasta.

Ciasto Balowe - Krok 5

Krok 6

Ostatnią szklankę śmietanki zagotuj z dwoma tabliczkami połamanej czekolady. Powstałą polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Z wierzchu zrób widelcem fantazyjny wzorek.

Ciasto Balowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej