Ciasto Capucino

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

178

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

6 łyżek

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

masa:

3 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

3 opakowania

2 szklanki

nasączenie:

1 szklanka

2 łyżeczki

25 mililitrów

dodatkowo:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 6 łyżkami cukru. Dodać żółtka (najlepiej pojedynczo). Dodać dwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec.

Krok 2

Masa: żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody. Żółtka, jajko i 1 szkl. cukru pudru ubić na parze. Kasię utrzeć, dodać po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Dodać mleko w proszku i serki, na koniec dodać żelatynę.

Krok 3

Nasączenie: kawę wymieszać z cukrem i alkoholem. Przełożenie: ciasto - połowa masy-biszkopty prostokątne nasączone - połowa masy - posypać kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Capucino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Muffinki marchewkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CapucinoCiasto Capucino

Ciasto cappuccino, czyli delikatna śmietankowa masa i podkreślające jej smak kakao oraz kawowy poncz. Przygotowuje się je na biszkoptowym spodzie z dodatkową warstwą prostokątnych biszkoptów nasączonych słodkim i wyrazistym naparem z kawy. Masę do przełożenia ciasta cappuccino przyrządza się z serków homogenizowanych z dodatkiem jajek, margaryny, cukru pudru, mleka w proszku i żelatyny. Ma ona łagodny, serowy smak, jest zwarta i kremowa. Wykłada się ją na spód, na niej układa biszkopty, a potem pozostałą część masy, którą posypuje się kakao. W ten sposób powstaje ciasto podobne nieco do tiramisu, tylko że jest bardziej śmietankowe. Przyrządza się je dość szybko. Podawaj je jako elegancki deser podczas przyjęcia lub świątecznego obiadu. Chcąc wzbogacić smak słodkiej przekąski, serwuj do niej świeże owoce, ozdabiając nimi talerz. Sprawdzą się też do niego owocowe sosy przyrządzane na ciepło. Dowiedz się, jak przygotować to kawowo-śmietankowe ciasto. Zapoznaj się z podanym przepisem i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.