Ciasto diabelskie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bita śmietana:

0.5 szklanki

ciasto:

1 sztuka

3 łyżki

340 gramów

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1.5 szklanki

krem czekoladowy:

1 szklanka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 2

Włożyć Kasię i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 3

Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.

Krok 4

Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól. Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.

Krok 5

Podzielić ciasto na trzy części. Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm. Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).

Krok 6

Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.

Krok 7

Przygotować krem, wkładając do miski Kasię i ucierając je na puszystą masę. Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.

Krok 8

Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.

Krok 9

Połączyć ciasta bitą śmietaną. Wierzch i brzegi pokryć kremem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej