Ciasto diabelskie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

1.5 szklanki

340 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

4 sztuki

2 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

bita śmietana:

0.5 szklanki

krem czekoladowy:

225 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 2

Włożyć Kasię i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 3

Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.

Krok 4

Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól. Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.

Krok 5

Podzielić ciasto na trzy części. Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm. Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).

Krok 6

Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.

Krok 7

Przygotować krem, wkładając do miski Kasię i ucierając je na puszystą masę. Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.

Krok 8

Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.

Krok 9

Połączyć ciasta bitą śmietaną. Wierzch i brzegi pokryć kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto diabelskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej