Ciasto krówka wspaniała

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt orzechowy:

5 sztuk

5 łyżek

1 łyżeczka

0.75 szklanki

10 dekagramów

krem:

360 gramów

1 łyżka

polewa:

30 dekagramów

4 łyżki

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Wylać ciasto do tortownicy lub blaszki o wymiarach 28x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka w 180º C około 40 -50 min w zależności od piekarnika.

Krok 3

Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami.

Krok 4

Wykonanie kremu: Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu, aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów.

Krok 5

Wykonanie polewy: Kasię rozpuścić z krówkami. Smacznego!

Krok 6

Możemy upiec biszkopt bez orzechów, też będzie smakował z tym kremem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej