Ciasto łaciate z kremem i ananasami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto 1:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżeczka

ciasto 2:

4 sztuki

10 dekagramów

5 dekagramów

2.5 dekagrama

0.5 łyżeczki

1 łyżka

krem:

1 opakowanie

400 mililitrów

1 opakowanie

4 łyżki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto 1: Z jajek ubijamy pianę na sztywno. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszając, dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Ciasto 2: Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem i na koniec wlewamy ocet. Delikatnie mieszamy. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem. Najpierw wylewamy cienką warstwę ciasta biszkoptowego, posypujemy przez sitko kakao lub kawą. Na to wylewamy ciasto nr 2. Posypujemy kakao i na to kolejne ciasto biszkoptowe.

Krok 3

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. i pieczemy około 40 minut.

Krok 4

Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i nasączamy sokiem z ananasów.

Krok 5

Krem: Gotujemy budyń na mleku i studzimy.

Krok 6

Kasię ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy budyń. Na koniec ucierania dodajemy pokrojonego w drobne cząstki ananasa.

Krok 7

Przekładamy biszkopt masą, zostawiamy część masy na górę i na boki. Wierzch ciasta polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto łaciate z kremem i ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kokosanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej