Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

Autor: Joanna Kryla

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

100 gramów

600 gramów

250 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżeczki

50 mililitrów

250 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód ciasta. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem.Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał

Krok 2

Masa. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą Masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki aby stężała.

Krok 3

Polewa. Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej