Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
100 gramów
200 gramów
100 gramów
600 gramów
250 gramów
4 łyżki
2 łyżeczki
4 łyżeczki
50 mililitrów
250 mililitrów
50 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód ciasta. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem.Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał
Krok 2
Masa. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą Masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki aby stężała.
Krok 3
Polewa. Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej