Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

Autor: Joanna Kryla

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

100 gramów

600 gramów

250 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżeczki

50 mililitrów

250 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód ciasta. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem.Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał

Krok 2

Masa. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą Masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki aby stężała.

Krok 3

Polewa. Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej