
Składniki
1 szczypta
240 gramów
18 gramów
40 gramów
1 gram
16 gramów
18 gramów
500 mililitrów
230 gramów
120 gramów
900 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2
Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
2. Pozostały sok zagotuj.
3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.
4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)).
5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki.
2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką.
3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut.
4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę.
5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki.
6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto.
7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej