Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 sztuk

300 gramów

300 gramów

2 łyżki

10 łyżek

1 szczypta

1 łyżeczka

krem:

450 gramów

2 opakowania

3 opakowania

3 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto na biszkopt.

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek.

Krok 3

Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej ubijając.

Krok 4

Przesianą mąkę krupczatkę z kakao i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany.

Krok 5

Biszkopt wylać na kwadratową blachę, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200˚ - 150˚.

Krok 6

Ugotować 3 galaretki truskawkowe w 1 szklance wody, dodając 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 7

Na pół rozmrożone truskawki zmiksować mikserem. Kremówkę ubić.

Krok 8

Do zmiksowanych owoców wlać jeszcze ciepłą (letnią) galaretkę, po czym całość dodać do kremówki i jeszcze chwilę ubijać. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może dodać jeszcze trochę cukru pudru.

Krok 9

Krem owocowy wylać na biszkopt i udekorować dowolnie po wierzchu.

Krok 10

Wstawić do lodówki do schłodzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto truskawkowe na kakaowym biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej