Ciasto z kremem budyniowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

214

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

120 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.

Krok 2

Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz aromat. Delikatnie wymieszać.

Krok 3

Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy. Piec około 25-30 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 4

Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć herbatą.

Krok 5

Krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić.

Krok 6

Utrzeć Kasię i dodać wystudzony budyń.

Krok 7

Wymieszać i przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopciki namoczone w herbacie.

Krok 8

Posypać kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z kremem budyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z kremem budyniowymCiasto z kremem budyniowym

Jeśli lubisz klasyczne wypieki, koniecznie spróbuj ciasta z kremem budyniowym. Jest puszyste, słodkie i delikatne, a dzięki dodatkowi kakaowej posypki, jego słodycz zostaje lekko przełamana. Najpierw upiecz biszkopt – jest na niego kilka sposobów, ale w tym przypadku postaw na proste rozwiązanie i utrzyj białka z cukrem, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką. W ten sposób ciasto napowietrzy się i nie opadnie podczas pieczenia. Kiedy włożysz je do piekarnika, zrób krem budyniowy, a żeby jego konsystencja stała się bardziej aksamitna, utrzyj go z kostką do pieczenia. Biszkopt nasącz herbatą (może być również sok owocowy), po czym nałóż na niego grubą warstwę przestudzonej masy budyniowej. To jeszcze nie wszystko. Urozmaicisz swój wypiek dodatkiem biszkoptów oraz kakao. Ciasto z kremem budyniowym za każdym razem możesz przyrządzić nieco inaczej – wystarczy, że przygotujesz czekoladowy albo waniliowy krem lub wykorzystasz wiórki kokosowe. Znajdź swoje ulubione dodatki i ciesz się smakiem tego ciasta.