Ciasto ze smażonym słonecznikiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

biszkopt orzechowy:

7 sztuk

18 dekagramów

2 łyżeczki

30 dekagramów

12 dekagramów

masa:

1 opakowanie

0.5 opakowania

dodatki:

1 opakowanie

słonecznik smażony:

30 dekagramów

10 dekagramów

8 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier puder. Ciągle ubijając dodajemy mielone orzechy, mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 2

Masę przekładamy do formy i pieczemy na złoty kolor. Studzimy.

Krok 3

Dzielimy na dwa placki.

Krok 4

Kasię i masło ucieramy i dodajemy stopniowo masę krówkową.

Krok 5

Masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim, a jego wierzch smarujemy powidłami.

Krok 6

Roztapiamy 10 dag Kasi z mlekiem i cukrem. Wsypujemy słonecznik i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż słonecznik się zrumieni.

Krok 7

Studzimy i wykładamy na wierzch placka. Jeżeli masa słonecznikowa jest za sucha, dolewamy mleka w trakcie smażenia.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze smażonym słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze smażonym słonecznikiemCiasto ze smażonym słonecznikiem

Szukasz inspiracji na oryginalne ciasto biszkoptowe? Wypróbuj jego wersję orzechową z kremem krówkowym i smażonym słonecznikiem. Doskonale łączy się tu wiele smaków i konsystencji – miękkie orzechowe warstwy, słodki, gładki krem oraz kwaskowate powidła śliwkowe i chrupiący słonecznik. Zacznij przygotowanie od upieczenia biszkoptu. Pamiętaj przy tym o wszystkich najważniejszych zasadach, dzięki którym ciasto będzie udane. Przede wszystkim, bardzo dokładnie ubij białka i połącz z pozostałymi składnikami delikatnie, tak, by piana wciąż była sztywna. To właśnie ona nadaje biszkoptom puszystości. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, a gotowego ciasta nie wyjmuj z niego od razu, by nie opadło. Uchyl drzwiczki i zaczekaj chwilę. Masę korówkową utrzyj z Kasią na jednolity krem. Słonecznik skarmelizuj. Jeśli wcześniej uprażysz go na suchej patelni, będzie smaczniejszy. Zamiast niego nadadzą się także orzechy pinii albo arachidowe. Przekonaj się, jakie to ciasto jest dobre, a jednocześnie uniwersalne!